Candidoza bucală: ce este, de ce apare și cum poate fi tratată?

Revenim astăzi cu un nou articol dedicat afecțiunilor cavității orale. De această dată, ți-am pregătit câteva informații despre candidoza bucală, o afecțiune pe care o întâlnim adesea la purtătorii de proteze dentare, în special la cei cu o igienă orală deficitară.

Ce este candidoza bucală?

Candida este o ciupercă ce trăiește pe piele și în interiorul corpului nostru, inclusiv în gură, gât, vagin sau intestin. În mod normal, nu provoacă probleme. Uneori însă, Candida se poate înmulți și provoca o infecție numită candidoză. Când această infecție este localizată la nivelul gurii, vorbim despre candidoza bucală sau candidoza orală.[1]

Cea mai cunoscută caracteristică a sa este faptul că provoacă apariția unor depozite albicioase pe limbă și pe interiorul obrajilor, uneori și în cerul gurii, pe gingii, amigdale ori în partea din spate a gâtului.[2]

De ce apare candidoza bucală?

Teoretic, ne poate afecta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă sau sex. Practic, candidoza bucală tinde să se dezvolte mai ales la bebeluși și la persoanele în vârstă, mai vulnerabile din punct de vedere imunitar.

Pe lângă un sistem imunitar slăbit, fie din cauza vârstei, fie pe fondul unor afecțiuni precum cancerul sau HIV/SIDA, alți factori de risc pentru această infecție sunt:

  • diabetul netratat sau prost gestionat;
  • infecțiile vaginale cu drojdii;
  • administrarea anumitor medicamente;
  • purtarea unei proteze dentare (în special pentru arcada superioară);
  • existența unor afecțiuni care provoacă uscăciunea gurii.[2]

Care sunt simptomele candidozei bucale?

În general, dacă ești sănătos, această infecție este o problemă minoră; dacă ai un sistem imunitar slăbit, simptomele tind să fie însă mai severe și mai greu de controlat.[2]

Dacă faci parte din prima categorie, este posibil ca inițial nici măcar să nu observi vreun simptom. Ulterior, pot apărea semne și simptome precum:

  • leziuni bucale albicioase, cu aspect ușor ridicat și brânzos;
  • inflamație și durere, uneori suficient de severă pentru a provoca disconfort și dificultăți atunci când mănânci;
  • sângerări ușoare după atingerea leziunilor;
  • crăpături și roșeață la colțurile gurii;
  • pierderea gustului.

Dacă porți proteză, pe lângă simptome precum cele menționate mai sus, alte semne că este timpul să te programezi la un consult sunt roșeața, iritația și/sau senzația de durere sub proteză.

În cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, leziunile se pot răspândi la nivelul esofagului, provocând dificultăți la înghițire și durere (senzația de nod în gât).

La bebeluși și la femeile care alăptează, pot apărea și alte simptome. De exemplu, pe lângă acele leziuni distinctive, sugarii pot avea probleme cu hrănirea, devin agitați și iritabili. Dacă bebelușul tău are candidoză bucală și alăptezi, poți lua infecția de la el, iar apoi aceasta se va transmite înainte și înapoi între sânii tăi și gura micuțului.[2]

Cum se tratează candidoza bucală?

De obicei, tratamentul candidozei bucale constă în administrarea de medicamente antifungice. În cazul infecțiile ușoare sau moderate, acestea se aplică pe zona afectată, timp de 7 până la 14 zile. Pentru infecțiile mai severe, medicamentele se pot administra pe care orală sau venoasă.

Dacă ești interesat/ă de tratament naturist pentru candidoza bucală, există câteva remedii care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor. Ai putea încerca, de exemplu, să-ți clătești gura cu apă sărată (2,5 ml de sare la 237 de ml de apă caldă). Este bine să ceri însă sfatul unui specialist înainte de a încerca orice fel de remedii naturiste.

Pe lângă urmarea tratamentului medicamentos recomandat de medic, trebuie să acorzi o atenție sporită și igienei orale:

Purtătorii de proteză dentară trebuie să acorde o atenție deosebită și igienei acesteia. Pentru a evita reinfectarea, proteza dentară trebuie curățată și dezinfectată zilnic și lăsată să se usuce în aer liber. De asemenea, ar trebui scoasă timp de cel puțin 6 ore în fiecare noapte.

Dacă prezinți simptome ale candidozei bucale, este important să mergi cât mai repede la un control. În lipsa unui tratament corect, administrat la timp, există riscul ca această infecție, chiar dacă se vindecă, să reapară și să nu mai poți spune „Am scăpat de candidoza bucală!”.[3]

De asemenea, pot apărea complicații, în special în cazul persoanelor imunocompromise.

Candidoza bucală, ca multe alte afecțiuni ale cavității orale, poate afecta pe oricare dintre noi, fără a provoca inițial simptome. Tocmai de aceea este important să mergi la un consult de specialitate imediat ce observi semne de alarmă ori dacă vrei să afli cum poți preveni apariția acestei infecții, în special dacă porți proteză dentară.

Sperăm că informațiile de mai sus ți-au fost de ajutor. Te așteptăm la Dentetico oricând te confrunți cu simptome neplăcute ori, pur și simplu, dorești să te asiguri că totul este în regulă când vine vorba de sănătatea ta orală. Pentru programări, scrie-ne pe adresa de email info@dentetico.ro sau contactează-ne la numărul de telefon 0721904777!

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!

Bibliografie:

  1. „Candida Infections of the Mouth, Throat, and Esophagus.” 2022, www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/thrush/index.html. Accessed 28 Dec. 2022.
  2. „Oral Thrush – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533. Accessed 28 Dec. 2022.
  3. Taylor, Michael, et al. „Oral Candidiasis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Sept. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545282/. Accessed 28 Dec. 2022.