Care sunt categoriile de vârstă afectate de COVID-19. Vestea bună oferită de epidemiologi

Ultimele zile ne-au arătat cât de vulnerabili suntem în cazul unei pandemii, și cu câtă rapiditate se poate răspândi un virus, față de care populația nu este imunizată. Însă, epidemiologii nemți au prezentat foarte clar și transparent întreaga situație.

Cu toate că noul coronavirus se va răspândi rapid în următoarele săptămâni și luni, și până la două treimi din populație s-ar putea să se infecteze, vestea bună e însă că, în marea majoritate a cazurilor, infecția nu va duce la o îmbolnăvire gravă. În plus, majoritatea oamenilor vor dezvolta deja anticorpi împotriva SARS-CoV-2 până în toamnă, când va începe noul val de răceli și gripe, declară Christian Drosten de la clinica Charité din Berlin.

Ce grupe de vârstă sunt cel mai afectate de COVID-19

Bătrânii sunt cei mai afectați de noul virus. În China, doar 0,2 la sută dintre persoanele infectate de sub 40 de ani și-au pierdut viața în urma bolii pulmonare cauzate de coronavirus, comparativ cu 8 la sută dintre cei cu vârste între 70 și 79 de ani și 14,8 la sută dintre persoanele de peste 80 de ani.

Așadar, în următoarele săptămâni și luni trebuie protejați mai ales bătrânii, în special cei care suferă și de alte boli. Ei ar trebui să evite adunările mari, sau chiar și întrunirile unei asociații din care fac parte.

Aproape toți pacienții care au decedat erau deja bolnavi înainte de a se infecta cu noul virus. Potrivit analizelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), efectuate pe baza cazurilor din China, cei mai expuși sunt bătrânii care suferă de:

  • boli cardiovasculare,
  • diabet,
  • hipertensiune,
  • boli ale sistemului respirator
  • cancer

Potrivit OMS, boala pulmonară cauzată de noul coronavirus a făcut mai multe victime în rândurile bărbaților. În China, rata medie a mortalității a fost de 2,8 la sută la pacienții de sex masculin, comparativ cu 1,7 la sută la cei de sex feminin. Raportul era asemănător în 2003, în cazul epidemiei de SARS din Hongkong. Chiar și gripa “normală” evoluează, de obicei, mai grav la bărbați.

Sistemul imunitar al femeilor este mai rezistent decât cel al bărbaților, în special din cauza estrogenului, un hormon feminin care ajută la lupta mai rapidă împotriva agenților patogeni.

În mod surprinzător, copiii nu se numără printre grupurile cele mai vulnerabile în contextul coronavirusului. Din fericire nu a existat niciun singur copil infectat care să fi murit în urma acestei boli pulmonare.

#stămacasa pentru a rămâne sănătoși. Rămânem uniți, împotriva virusurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *