Prima etapă – Efectuarea unui consult amănunțit – medicul specialist va evalua sănătatea cavității bucale și va repera eventualele afecțiuni existente la nivelul maxilarelor. În această etapă trebuie să fiți deschiși, și să îi spuneți medicului dacă urmați tratamente medicamentoase, dacă suferiți de alergii sau boli, pentru ca acesta să vă facă recomandările aferente. Tot în această etapă, medicul vă va explica pașii pe care îi veți parcurge în montarea implantului dentar, fiind la dispoziția dumneavoastră și pregătit să vă răspundă la toate neclaritățile sau întrebările pe care le aveți.
A doua etapă – Analize de sânge și radiologice – pentru a pregăti ”terenul” pentru implantare, medicul trebuie să se asigure că aveți suficientă masă osoasă, că totul este la nivel optim pentru a primi implantul dentar. De aceea, veți face o serie de investigații imagistice și analize de sânge (măsurarea glicemiei, a colesterolului, timpii de sângerare și viteza de sedimentare a hematiilor) care vor da ”undă verde” următoarei etape.
A treia etapă – Pregătirea cavității bucale – procesul de implantare propriu-zis trebuie să fie făcut pe un teren complet curat și igienizat, de aceea, medicul stomatolog va realiza lucrări de igienizare și dezinfectare la nivelul cavității bucale. Mai mult, dacă țesutul osos din locul în care urmează să fie inserat implantul are nevoie mai mult os, medicul va alege să apeleze la procedura care se numește ”adiție osoasă”. Acest proces se poate realiza prin transplant osos (din altă parte a corpului), sau folosirea unui os artificial.
A patra etapă – Inserarea implantului dentar – așa cum v-am spus în repetate rânduri, un implant dentar are trei componente principale – șurubul (sau rădăcina artificială), bontul protetic și coroana dentară (partea care se vede). Implantul dentar se fixează în masa osoasă, prin intervenție chirurgicală (care durează, în cele mai multe cazuri 45 minute-60 minute).
A cincea etapă – Osteointegrarea – acesta este procesul prin care, în jurul implantului dentar se formează țesut osos, având ca rezultat creșterea stabilității și integrarea în organism a acestuia. În funcție de cazul clinic și poziția implantului, osteointegrarea poate dura între 3 și 6 luni. După poziționarea implantului, în orificiile osoase special create, în jurul acestuia începe să se formeze țesut osos. Țesutul osos format se va atașa de implantul dentar pătrunzând și între striațiile orizontale ale acestuia. Astfel se favorizează atât integrarea în osul alveolar a implantului, cât și creșterea stabilității acestuia. La sfârșitul perioadei de osteointegrare, implantul va fi în totalitate înconjurat de țesutul osos nou format.
În acest sens, trebuie să înțelegem că procesul de osteointegrare necesită timp. Chiar dacă primele semne apar după câteva săptămâni, conexiunile mai robuste între os și implant apar progresiv, iar procesul poate dura până la câțiva ani.
Așadar, procesul de osteointegrare va continua încă mult timp după ce lucrările protetice au fost fixate definitiv pe implanturi.
A șasea etapă – Plasarea bontului protetic și a coroanei – aceasta este etapa ”care se vede”, dar care poate fi realizată doar după încheierea etapei de osteointegrare. Pentru a facilita această etapă, pacientul trebuie să urmeze întocmai sfatul și tratamentul recomandate de medic, îngrijindu-și cu mare atenție dantura.
Ne dorim să știți, pas cu pas, ce se întâmplă în cazul intervențiilor și sperăm că acest articol v-a oferit o imagine clară asupra procesului de implantare dentară. După cum știți, Dentetico este partener oficial Nobel Biocare, implanturi care au o rată de reușită de 100%. Așadar, medicii noștri și materiale de cea mai înaltă calitate vă așteaptă la Dentetico pentru a vă oferi zâmbetul perfect, pe care îl meritați!
Zâmbetul perfect există, și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe