Sunt semne pe care starea de sănătate a dinților noștri ni le trimit, pentru a ne atenționa că sunt schimbări în organismul nostru care merită atenția și tratamentul imediate. Să facem un exercițiu de imaginație: dacă ți-ar sângera mâinile atunci când le speli, ai fi îngrijorat, nu? Pare incredibil totuși că majoritatea persoanelor consideră că este normal să le sângereze gingiile atunci când își periază dinții.
Inflamarea și sângerarea gingiilor sunt semne clare de infecție, care nu trebuie trecute cu vederea. Lăsate netratate, infecțiile gingivale distrug țesuturile care susțin în mod natural dinții în maxilarul tău. De aceea, sângerarea gingiilor nu trebuie ignorată, ci trebuie tratată și rezolvată problema în stadiu incipient, pentru a nu ajunge într-un punct critic, mai greu de ”însănătoșit”.
Parodontoza: riscuri și prevenție – Deși bacteriile care se așază la baza dinților sunt vinovatul principal atunci când vine vorba de boala parodontală, există și alți factori care pot mări riscul de instalare a parodontozei sau care pot agrava simptomele acesteia. Dorim, ca prin acest articol, să îți atragem atenția asupra principalelor elemente, care favorizează instalarea bolii parodontale. Printre acestea enumerăm:
Moștenirea genetică – Este adevărat că unii oameni sunt mai predispuși bolilor parodontale din cauza moștenirii genetice. Chiar dacă te afli printre cei mai puțin norocoși la capitolul moștenire genetică, nu înseamnă că vei avea automat parodontoză. Poți preveni sau controla afecțiunile gingivale printr-o igienă orală adecvată și vizite periodice la medicul tău stomatolog. Detartrajul profesional și periajul profesional sunt obligatorii și recomandate, de cel puțin două ori pe an.
Fumatul – Fumatul este un alt element care favorizează instalarea bolii parodontale. Cu cât fumezi mai mult cu atât crește riscul ca gingiile tale să sufere. Iar dacă deja boala parodontală este instalată, fumatul agravează această boală, cauzează rezistență la tratament și chiar o pierdere accentuată a oaselor care susțin dinții.
Dinți îngrămădiți, aparatele și punțile dentare – Practic orice situație care îngreunează periajul dinților și favorizează depunerea plăcii bacteriene și a tartrului pe dinți crește riscul îmbolnăvirii gingiilor. Există metode eficiente pentru a-ți asigura o igienă orală potrivită chiar și în situații speciale. Medicul dentist te poate lămuri și îndruma în menținerea igienei orale indiferent de caz. Evită bolile parodontale și întreabă despre metodele cele mai bune pentru a-ți îngriji dinții și gingiile în situația ta.
Stresul poate agrava parodontoza și în același timp poate îngreuna tratamentul. Care e explicația? Stresul slăbește sistemul imunitar, iar corpul tău va lupta mai greu împotriva infecțiilor, inclusive cele gingivale.
Fluctuațiile hormonale – Ori de câte ori apar fluctuații hormonale în organism, acestea pot determina modificări în sănătatea orală. Pubertatea, sarcina sau menopauza pot crește temporar riscul și severitatea afecțiunilor gingivale.
Informarea și educarea cu privire la o igienă orală adecvată sunt o bază pe care trebuie să o aibă fiecare dintre noi, de aceea, noi, la Dentetico ne dorim pacienți formați în spiritul înțelegerii importanței unei igiene orale corect realizate, iar controlul de ”rutină” la medicul stomatolog trebuie să devină un obicei care te poate feri de neplăceri sau boli.
Suntem aici, pentru tine, de aceea, orice întrebare ai avea ne-o poți scrie pe adresa de email info@dentetico.ro sau ne poți suna la numărul de telefon 0721904777. Iubim ceea ce facem, iar asta se vede!
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe