Care este rolul fluorului în organism?
Fluorul este un element natural, care este foarte răspândit în natură. Unele alimente şi surse de apă conţin fluor. Fluorul se adaugă în apa potabilă pentru a reduce apariţia cariilor dentare. În anii 1930, cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut din copilărie apă fluorurată natural au avut de două-trei ori mai puţine carii dentare decât cei din zone fără apă fluorurată.
De atunci, studiile au demonstrat în mod repetat că, dacă se adaugă fluor în sistemul public de alimentare cu apă, scade incidenţa cariilor dentare. Asociaţia Americană a Medicilor Dentişti, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Asociaţia Americană a Medicilor, printre multe alte organizaţii, susţin introducerea fluorului în apa potabilă din sistemul public, datorită efectului de prevenire a cariilor dentare.
Ce efecte are fluorul asupra sănătății orale?
Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare în două moduri diferite:
- Se acumulează în oasele aflate în creştere şi în dinţii în curs de formare ai copiilor, întărind smalţul dentar înainte de erupţia dinţilor, atât de lapte, cât şi permanenţi.
- Fluorul ajută la întărirea smalţului dentar al dinţilor adulţilor.
Fluorul acţionează în timpul proceselor de demineralizare şi de remineralizare care au loc în mod natural la nivelul cavităţii bucale, iată în ce mod:
- După ce mâncaţi, saliva conţine acizi care cauzează demineralizarea – dizolvarea calciului şi fosforului de sub suprafaţa dentară.
- Alteori – când saliva este mai puţin acidă – fluorul acţionează în sens opus, completând rezervele de calciu şi fosfor care menţin duritatea dinţilor. Acesta este procesul de remineralizare. Când fluorul este prezent în procesul de remineralizare, mineralele depozitate sunt mai dure decât în mod obişnuit, contribuind la întărirea ţesutului dentar şi la prevenirea dizolvării acestuia în timpul următoarei faze de demineralizare.
Cum știu dacă am suficient de mult fluor în organism?
Dacă beţi apă fluorurată, periajul regulat cu o pastă de dinţi fluorurată este considerat suficient pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi prevenirea cariilor, atât la adulţi, cât şi la copii.
În plus, în cadrul vizitelor bi-anuale la medicul stomatolog de la Dentetico, puteți întreba dacă dantura dumneavoastră are nevoie de o fluorizare profesională, care intră în pachetul de igienizare, în clinica noastră. Ceea ce ne dorim să evidențiem prin acest articol este că, păstrând o relație apropiată cu medicul dumneavoastră stomatolog, preveniți o serie de deficiențe care pot afecta sănătatea orală.
#TuEștiDentetico, iar noi iubim să lucrăm pentru zâmbetul tău, de aceea, dacă ai intrebări, sau dorești detalii suplimentare despre serviciile noastre, ne poți scrie pe info@dentetico.ro sau ne poți suna la numărul de telefon 0721904777.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe