Așadar, haideți să răspundem astăzi, la această „dilemă”: este guma de mestecat prieten sau dușman al sănătății orale?
Majoritatea medicilor stomatologi recomandă folosirea gumei de mestecat după fiecare masă, promovând efectele pozitive ale acesteia asupra sănătății dinților, inclusiv la copii. Pericolul vine din partea acizilor produși de bacterii, acizi care au un efect dăunător asupra smalțului dinților, mai ales după o masă bogată în acizi.
Cum acționează guma de mestecat?
În timpul masticației se produce o cantitate dublă de salivă, o substanță anti-carii. Aceasta acționează ca un “burete” care curăță dinții, îndepărtând acizii periculoși. De asemenea, are în compoziție un pH ușor alcalin, ceea ce determină neutralizarea acizilor. Totodată, saliva conține minerale precum calciu, flour și fosfat, care ajută la întărirea smalțului.
Pentru copii sunt recomandate gumele fără zahăr, pentru că dacă le alegeți pe cele cu conținut zaharos, nu faceți decât să obțineți un efect contrar.
Efectele pozitive ale gumei de mestecat:
✅ se văd și în activitatea stomacului; după masă, mestecarea gumei influențează producerea de suc gastric, care ajută ca digestia să se realizeze mai ușor, însă nu e indicat mestecarea gumei pe stomacul gol
✅ guma este bună și în avion, în telescaun, în telecabină, pentru că în urma mișcării repetate a maxilarului se elimină presiunea din urechea mijlocie.
Efectele negative ale gumei de mestecat:
➡️ cei care mestecă gumă de mai multe ori pe zi își deformează mușchii feței, își tocesc dinții și își dereglează secreția salivară
➡️ mestecatul în exces poate fi dăunător pentru încheietura maxilarului; 10-15 minute după fiecare masă sunt suficiente pentru protejarea dinților și a stomacului
➡️ mestecată mai mult de 20 minute poate duce la apariția gastritelor sau a ulcerului gastric
➡️ poate cauza desprinderea sau stricarea lucrărilor dentare
➡️ îndulcitorii artificiali din compoziția unor gume de mestecat încetinesc dezvoltarea copiilor și pot produce tulburări ale sistemului nervos
➡️ în compoziția gumei de mestecat există diverse tipuri de substanțe chimice: E320, E330, E422 și altele, care sunt responsabile de afecțiuni precum boli ale aparatului bucal, colesterol, etc.
Așadar, mestecați gumă după fiecare masă, timp de 10-15 minute (asta dacă nu aveți la îndemână periuța și pasta de dinți), însă nu mai mult. Nu faceți din acesta, un obicei care vă poate dăuna sănătății.
Sper că sfaturile mele de astăzi v-au fost de folos, iar eu, împreună cu echipa mea, vă așteptăm la Clinica Zâmbetelor Perfecte, pentru că…
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe