Menopauza și efectele sale asupra sănătății dinților – Dentetico îți explică ce trebuie să știi, ca femeie

La Dentetico nu dorim să vă arătăm doar transformări și zâmbete pe care le re-creăm în clinica noastră. Dorim, ca prin informațiile pe care le împărtășim cu voi, prin intermediul blogului nostru, să înțelegeți rolul vital pe care sănătatea orală îl are în starea generală de bine a întregului organism.

De aceea, astăzi, dorim să tratăm o temă care vizează femeile, ce trec prin perioada menopauzei. Ce efecte are această etapă a vieții asupra dinților, ce schimbări se produc în organism, ce afecțiuni poate genera? Vă explicăm totul, în articolul de astăzi. #TuEștiDentetico

Instalarea menopauzei. Ce se întâmplă la nivel hormonal?

După instalarea menopauzei, scăderea nivelului de estrogren poate afecta sănătatea orală. Multe femei simt senzația de durere sau de arsură în gură în timpul sau după menopauză, dar majoritatea se confruntă cu scăderea cantității de salivă, ceea ce favorizeaza apariția xerostomiei (“gura uscată”), care poate provoca dureri și gingii sensibile, ulceratii bucale, infecții și chiar carii dentare.

Ultimele studii au demonstrat chiar că xerostomia este o manifestare orală des întâlnită în cazul infecției cu SARS-CoV-2, astfel că trebuie să acordăm o atenție deosebită acestui aspect.

Osteoporoza și menopauza. Cum influențează sănătatea orală?

După vârsta de 45 de ani, femeile pot dezvolta osteoporoza, o boală ce determină pierderea masei osoase și a țesutului osos. În contextul unor pierderi osoase, boala parodontală se poate declanșa și dezvolta mai rapid.

Parodontoza este una dintre cele mai grave afecțiuni dentare. Este caracterizată prin apariția unor infecții la nivelul gingiei și structurii osului maxilarului provocate de bacteriile din cavitatea bucală, în lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

In plus boala parodontală este o infecție bacteriană care poate pătrunde în sânge, prin intermediul fluxului sanguin, și poate fi un factor declanșator pentru numeroase complicații:

  • Afecțiuni cardiovasculare:femeile afectate de boala parodontală pot fi mai expuse riscului de a dezvolta boli de inimă. Riscul producerii unui infarct este de aproape două ori mai mare
  • Accident vascular cerebral: un studiu științific a constatat ca infecțiile orale pot fi considerate factor de risc pentru un accident vascular cerebral
  • Diabet: persoanele cu diabet sunt mai susceptibile de a avea afecțiuni gingivale, care pot fi, la rândul lor, un factor de risc pentru diabet la persoanele care sunt sănătoase.

Totodată, după instalarea menopauzei s-a remarcat un procent crescut de retracție gingivală în cazul femeilor, de aceea, intervențiile stomatologice – de implant sau protezare dentară devin mai greu de implementat, din cauza lipsei de masă osoasă în cavitatea bucală.

Ce este de făcut?

Imediat ce au apărut primele semnale din partea organismului: bufeuri, stare de nervozitate, irascibilitate, lipsa ciclului menstrual, trebuie să mergeți la un consult ginecologic, iar medicul vă va prescrie o serie de suplimenți hormonali pentru a înlocui sau suplimenta scăderea acestora din cauza instalării menopauzei.

Trebuie realizate controalele medicale stomatologice cu regularitate, pentru a vă asigura că dantura rămâne sănătoasă, însă ce este cel mai important este să vă păstrați o atitudine pozitivă și să aveți încredere că medicii vă vor da cele mai bune tratamente și sfaturi.

Iar noi, la Dentetico, abia așteptăm să vă oferim tratamente, soluții și consultații făcute cu suflet și empatie. Sunteți pe mâini bune la #clinicazambetelorperfecte! Dacă doriți să vă faceți o programare sau să ne cereți detalii despre serviciile noastre vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0721904777 sau pe adresa de email info@dentetico.ro

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!