Periuță electrică sau manuală?
În clinica noastră auzim foarte des această întrebare. Alegerea unei periuțe – electrică sau manuală – pare a indica un ”război” declarat între cele două. Din contră: periuța electrică nu ar trebui să înlocuiască periajul manual, ci să îl completeze ducând la o igienă orală îmbunătățită.
Cum se realizează un periaj dentar corect?
Specialiștii recomandă tehnica Bass atunci când vine vorba de periajul manual. Este o tehnică destul de complexă ce implică mișcări vibratorii, urmate de mișcări longitudinale (verticale, în lungul axului dintelui). Sunt contraindicate mișcările orizontale care pe de o parte au tendința să împingă resturile alimentare și placă dentară între dinți (în loc să o înlăture de pe suprafață dentară) și în al doilea rând au tendința să dăuneze papilei interdentare (triunghiul roz de gingie vizibil între fiecare doi dinți vecini). Tehnica este foarte eficientă dar, din păcate relativ dificil de urmat.
Periuțele manuale, atunci când sunt corect utilizate reușesc să ofere o igienă orală foarte bună. Realitatea arată însă că folosirea lor corectă este dificilă, necesitând dexteritate, atenție și timp, iar numărul pacienților care își întrețin corect igiena cavității orale cu periuța manuală este destul de mic. Aici intră în scenă periuțele electrice care vin cu o serie de trucuri ce înlesnesc îngrijirea dentară. Mișcarea activă este realizată de periuță și nu necesită atenția și îndemânarea utilizatorului. Prin urmare prin simpla plimbare a periuței de-a lungul dinților se pot obține dezideratele igienei orale optime.
Cât ar trebui să dureze periajul dentar?
Timpul optim de periaj este mult mai ușor de respectat în cazul periuțelor electrice întrucât acestea au un timer integrat – de obicei de 2 minute. În plus periuțele electrice performante te vor anunța când este cazul sa treci din partea dreaptă în partea stângă a gurii, de la maxilar la mandibulă și invers. Numărul de mișcări este evident mai mare în cazul periuțelor electrice, prin urmare și eficiența periajului crește proporțional.
Concluzie în ABC-ul igienei dentare
Periuța electrică vine în completarea periuței manuale, clasice. Puteți încerca spălarea dinților, dimineața cu periuța electrică, seara cu periuța clasică – iar în timp, veți face clar o diferență a eficienței lor, asupra dinților voștri. Dacă rămâneți fideli periuțelor clasice, urmăriți cu rigurozitate sfaturile medicilor, cu privire la tehnica de periaj pe care trebuie să o utilizați. Luați în serios aceste 4 minute pe zi, pentru că sunt cea mai bună metodă de prevenție a sănătății orale.
Pacienții Dentetico care au utilizat periuțele electrice – fie cu tehnologia sonică, fie cu cea rotativă – s-au declarat foarte mulțumiți de rezultate, observând o îmbunătățire a modului în care sunt curățați dinții.
Noi, suntem alături de voi și vă mulțumim că împreună am reușit să creăm comunitatea pe care am denumit-o cu drag #TuEștiDentetico. Vă stăm la dispoziție pentru informații sau programări, de aceea ne puteți contacta la numărul de telefon 0721904777 sau pe adresa de email info@dentetico.ro.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe