Petele negre pe dinții copiilor. Dentetico iți arată cum se tratează

Ca părinte, sănătatea orală a copilului tău reprezintă o preocupare constantă. La urma urmei, îți dorești să aibă dinți frumoși și să se confrunte cu cât mai puține probleme dentare. Uneori însă, oricând de bine te-ai asigura că își îngrijește dinții, pot apărea surprize neplăcute.

Ne-am gândit la tema articolului de astăzi după ce la Dentetico a venit o mămică îngrijorată că micuțul ei de numai 4 ani avea niște pete negre pe toată suprafața dinților și, în ciuda unei igiene orale corecte, acestea nu dispăreau. Ce cauzează aceste pete negre pe dinți la copii și cum pot fi eliminate de pe dinții acestora vei afla din rândurile de mai jos.

Cuprins:

Ce sunt petele negre de pe dinți?

Aceste pete negre de pe dinți sunt de fapt niște colorații externe (sau extrinseci), care afectează un procent aproximativ de 20% dintre copii. Ele reprezintă depozite de sulfați feroși, care apar în urma unei interacțiuni chimice dintre hidrogenul sulfurat pe care îl produc bacteriile anaerobe din salivă și fierul existent.

Ca aspect, se prezintă ca niște linii pigmentate, întunecate, paralele cu marginea gingivală sau ca o coalescență incompletă a punctelor întunecate care se extind rar dincolo de treimea cervicală a coroanei.[4]

Care sunt cauzele apariției petelor negre de pe dinții copilului?

Etiologia acestor pete negre de pe dinții copiilor sau cauza lor nu este încă pe deplin înțeleasă. Se pare însă că o serie de bacterii cromogene anaerobe (printre care Actinomyces, Lactobacillus sp, Prevotella melaninogenica) se fac responsabile pentru apariția lor. Aceste bacterii se hrănesc cu fierul rezultat din salivă și alimentele consumate. Bacteriile cromogene anaerobe pot coloniza cavitatea bucală a copiilor încă de dinainte de erupția dentară, mulți părinți semnalând faptul că petele au apărut odată cu dinții.

Nu sunt foarte bine cunoscuți nici factorii care contribuie la apariția acestor pete negre, dar se pare că un rol l-ar putea avea obiceiurile alimentare. De exemplu, riscul dezvoltării lor este mai ridicat în rândul copiilor care nu fost niciodată hrăniți cu biberonul. Alți factori favorizanți ar fi consumul anumitor legume, fructe, produse lactate, precum și consumul de ouă, sos de soia sau apă de la robinet.

Suplimentele cu fier administrate în timpul sarcinii și în copilărie pot promova, de asemenea, dezvoltarea acestor pete negre.[5]

Cum se tratează negreala de pe dinții copilului?

Primul întrebare care ni se adresează, odată lămurită cauza lor, este cu ce se curăță petele negre de pe dinți. Tratamentul prin care se elimină aceste colorații constă într-o igienizare completă. Astfel, în funcție de vârsta copilului se va opta pentru detartraj, airflow și periaj profesional. Înainte de a vorbi despre ce presupune fiecare dintre acestea, este important de reținut că niciuna dintre ele nu este dureroasă și majoritatea copiilor nu au probleme în a le accepta.

De asemenea, este necesară o igienă riguroasă (periaj dimineața și seara), alternarea pastelor de dinți și a apei de gură și mai ales schimbarea periuței și pastei după tratamentul din cabinet, pentru a nu recoloniza cavitatea bucală cu bacterii.

Detartraj

Detartrajul este o procedură stomatologică ce presupune îndepărtarea depozitelor de tartru de pe suprafața dinților și din spațiile interdentare. Poate fi realizată manual, cu ajutorul unor instrumente speciale sau cu un dispozitiv cu ultrasunete. Pe lângă îndepărtarea tartrului, această procedură poate ajuta și la îndepărtarea petelor de pe dinți.[1]

Airflow

Procedura Airflow presupune folosirea unui dispozitiv special care pulverizează un jet de aer cu presiune, apă și particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafața dintelui. Se pot îndepărta astfel particulele fine care au rămas în urma detartrajului și colorațiile sau petele superficiale de pe dinți.[2]

Periaj profesional

O altă procedură stomatologică realizată exclusiv în cabinetul medicului stomatolog este periajul profesional al dinților. De obicei, se realizează după detartraj și presupune curățarea dinților cu o periuță și o pastă de dinți speciale, pentru a îndepărta resturile de tartru și, ca și în cazul de față, eventualele colorații de pe suprafața lor.[1]

La ce vârstă apar petele negre pe dinții copiilor?

Petele negre apar în copilărie și pot dura până la pubertate, foarte rar fiind întâlnite și în cazul adulților. De regulă, dinții negri la copii sau, mai bine spus, petele negre de pe suprafața acestora, apar de regulă, în jurul vârstei de 2-3 ani. Pot afecta atât dantura de lapte, cât și pe cea permanentă.

Atenție! Nu trebuie confundate cu cariile. Deși pentru ochii îngrijorați ai unei părinte, cele două ar putea avea un aspect asemănător, spre deosebire de carii, care afectează toate straturile dintelui, de la smalț până la pulpa dentară, aceste colorații nu afectează suprafața dintelui și nici nu vor avea un impact negativ asupra sănătății dentare.[3]

Chiar dacă reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți și pot afecta modul în care copilul interacționează și este privit de ceilalți, nu au fost asociate cu probleme stomatologice. Dimpotrivă, există studii ce sugerează că prevalența cariilor în rândul copiilor cu astfel de colorații este mai scăzută și chiar că i-ar proteja pe cei mici împotriva dezvoltării acestora.[4]

Este firesc să te îngrijorezi atunci când observi petele negre de pe dinții copilului tău. Trebuie să reții însă că ele nu sunt întotdeauna semne ale unor probleme dentare grave. Oricât de inestetice ar fi, nu trebuie să te panichezi. Dacă observi pete pe dinții celui mic, o consultație de specialitate te poate ajuta să afli care este cauza acestora și cum se pot trata.

Este foarte important pentru noi să le oferim pacienților noștri acces la informații utile și rezolvarea unor probleme cu care se confruntă. Asta înseamnă să îți fim alături, asta înseamnă de fapt comunitatea Dentetico. Ne poți scrie pe adresa de email info@dentetico.ro sau ne poți lăsa comentarii ori mesaje pe Whatsapp, la numărul de telefon 0721904777, prin care ne poți spune cu ce probleme te confrunți ori dacă ai întrebări legate de sănătatea orală, a ta sau a celor dragi ție.

#TuEștiDentetico, iar noi iubim să lucrăm pentru tine!
Zâmbetul perfect există și poate fi zâmbetul tău!

Bibliografie:

  1. „Going to the Dentist (for Kids) – Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2020, www.kidshealth.org/en/kids/go-dentist.html. Accessed 21 Nov. 2022.
  2. „Air Abrasion: Dental Care without the Drill.” WebMD, WebMD, 3 June 2003, www.webmd.com/oral-health/guide/air-abrasion. Accessed 21 Nov. 2022.
  3. Janjua, Uzair, et al. „Black Staining: An Overview for the General Dental Practitioner.” British Dental Journal, vol. 232, no. 12, 24 June 2022, pp. 857–860, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9244134/, 10.1038/s41415-022-4345-0. Accessed 21 Nov. 2022.
  4. Li, Yue, et al. „Analysis of the Microbiota of Black Stain in the Primary Dentition.” PLOS ONE, vol. 10, no. 9, 4 Sept. 2015, p. e0137030, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4560370/, 10.1371/journal.pone.0137030. Accessed 21 Nov. 2022.
  5. Żyła, Tomasz, et al. „Black Stain and Dental Caries: A Review of the Literature.” BioMed Research International, vol. 2015, 2015, pp. 1–6, www.hindawi.com/journals/bmri/2015/469392/, 10.1155/2015/469392. Accessed 21 Nov. 2022.