Deși ești foarte atent cu igiena dentară, și respecți sfaturile medicului stomatolog în ceea ce privește periajul dentar, respirația ta nu este ”fresh” și te simți nevoit să apelezi la elemente ajutătoare – cum ar fi guma de mestecat. Pentru că ne-am confruntat cu multe astfel de cazuri la Dentetico, în articolul de astăzi ne-am dori să vă vorbim despre halitoză și ce afecțiuni ar putea ascunde acest aspect neplăcut.
Respirația urât mirositoare este prezentă la circa 30% din populație, deși majoritatea oamenilor afectați nu sesizează acest fapt. Este prezentă la toate vârstele, deopotrivă la femei și bărbați.
Halitoza. Tipuri și cauze
Există mai multe tipuri de halitoză și dorim să vi le explicăm și să le definim pe toate, pentru a înțelege toate aspectele:
Halitoza – respirația urât mirositoare cu o intensitate peste nivelul acceptabil perceput de cei din jur.
Halitoza fiziologică – respirația urât mirositoare fără o cauză anume, ce apare frecvent dimineața și este tranzitorie.
Pseudohalitoza – reprezintă percepția unui pacient că are respirația urât mirositoare, însă, fără o evidență obiectivă a acestui fapt.
Halitofobia – este un tip de pseudohalitoză în care pacientul dezvoltă o obsesie și un stres pentru respirația urât mirositoare, în pofida infirmării obiective de către specialist.
Halitoza. Cauze care nu ar trebui să ne îngrijoreze
Halena fiziologică apare frecvent dimineața ca rezultat al fluxului scăzut de salivă din timpul nopții. Bacteriile acționează asupra celulelor epiteliale descuamate și asupra resturilor alimentare de pe limbă și dintre dinți. De obicei, se rezolvă imediat după spălarea dinților, folosirea aței dentare, după masă sau după consumarea unui pahar cu apă.
Alte cauze temporare de halitoză pot fi fumatul sau consumul unor alimente aromate (usturoi, ceapă) sau după cafea ori alcool.
Halitoza. Cauze patologice
Cauze orale: infecții periodondale cu bacterii Gram-negative care produc compuși sulfurici volatili, cariile în care se blochează particule alimentare, limba încărcată, gura uscată ce apare în urma scăderii fluxului salivar de diferite cauze, inclusiv medicamentoase (diuretice, antihistaminice, decongestionante, antidepresive triciclice, amfetamine). Alte cauze orale pot fi tumori cu localizare în cavitatea bucală, infecții și/sau abcese amigdaliene.
Cauze nazale – când halena are o cauză nazală, mirosul neplăcut apare în expirația nazală. Mirosul neplăcut poate fi cauzat de sinuzita acută sau cronică, rinite purulente, corpi străini intranazali.
Cauze respiratorii – infecții pulmonare precum bronșite, abcese pulmonare.
Cauze gastroesofagiene – diverticul Zenker, fistulă gastrocolică, infecție cu Helicobacter pylori, boala de reflux gastroesofagian.
Atunci când mirosul neplăcut persistă, chiar dacă igiena ta orală este realizată în mod frecvent și respectând indicațiile medicului, trebuie să optezi pentru o serie de investigații suplimentare, pentru a afla cauza reală a acestui efect. Pe partea de stomatologie, recomandăm realizarea detartrajului dentar de două ori pe an, precum și periajul profesional realizat în clinica noastră.
Ne dorim ca pacienții Dentetico să fie informați și să se bucure de cel mai bun tratament, de aceea, vă stăm la dispoziție pentru orice informații ați avea nevoie pe adresa de email info@dentetico.ro sau la numarul de telefon 0721904777.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe