Soluții pentru tratamentul de canal în sarcină. Ce putem face și ce nu este recomandat

Cele nouă luni de sarcină sunt cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, însă pe lângă schimbările hormonale, sarcina vine la pachet cu o serie de ”restricții” sau recomandări din partea medicilor, și a medicilor stomatologi, deopotrivă. Astăzi, în articolul de pe blogul nostru vrem să vă vorbim despre tratamentul de canal în sarcină – ce putem face și ce nu este recomandat de specialiști.

Schimbările survenite în organism în timpul sarcinii

Sănătatea orală în timpul sarcinii a constituit, pentru mult timp, un motiv de îngrijorare, obstetricienii recunoscând importanța și efectul său asupra rezultatelor sarcinii. Modificările fiziologice ale sarcinii includ modificări ale cavității bucale, cu o creștere a susceptibilității la infecții orale.

De asemenea, consumul crescut de carbohidrați, creșterea acidului în gură din cauza vărsăturilor (în cazul sarcinilor toxice) și producția redusă de salivă și, probabil, creșterea acidității salivei au crescut riscul apariției cariilor dentare în timpul sarcinii.  Un studiu a constatat că femeile gravide au avut de 1,97 ori mai multe șanse de a suferi de carii dentare decât femeile care nu sunt gravide.

De obicei, pacientele însărcinate nu sunt imunocompromise; cu toate acestea, există suprimarea sistemului imunitar matern ca răspuns la făt, provocând ulterior o scădere a imunității mediată de celule, precum și activitatea naturală a celulelor ucigașe. Infecțiile odontogene au potențialul de a progresa rapid până la adâncime. Infecțiile spațiale compromit în cele din urmă căile respiratorii orofaringiene.

În plus, femeile însărcinate pot primi, de asemenea, o rețetă și/sau analgezice fără prescripție medicală pentru a controla durerea pulpară gravă. Abuzul acestor medicamente, mai degrabă decât tratamentul dentar adecvat, poate avea efecte dăunătoare asupra fătului și asupra mamei însărcinate.

Cum trebuie să ne raportăm la tratamentul endodontic în timpul sarcinii

Tratamentul endodontic în timpul sarcinii este îndreptat spre controlul bolilor, menținerea unui mediu oral sănătos și prevenirea potențialelor probleme care ar putea apărea mai târziu în timpul sarcinii sau în perioada postpartum. S-a afirmat că nici irigantul de curățare, hipocloritul și nici materialele de umplere a canalului radicular utilizat în tratamentul endodontic este dăunător pentru făt.

Primele 3 luni de sarcină sunt considerate vitale pentru creșterea fătului. S-a recomandat ca orice tratament evitabil din primul trimestru să fie mutat în trimestrul următor pentru a preveni orice amenințare cu efecte nefavorabile ale tratamentului dentar. Cu toate acestea, procedurile endodontice elective extinse ar trebui amânate până după naștere.

Ceea ce recomandăm noi, la Dentetico, este ca viitoarea mămică să meargă la medicul stomatolog cu regularitate, pentru a ține sub observație starea de sănătate a cavității bucale, și totodată, pentru a preîntâmpina eventualele evoluții nefavorabile de la nivelul dinților. Schimbările din organism, pe timpul sarcinii, impactează și dantura, de aceea pe lângă vizitele la obstretician și generalist, stomatologul este un aliat pentru sănătatea mămicii și a viitorului copil.

Dentetico este o clinică pentru întreaga familie, de aceea, ne place să știi că suntem alături de fiecare în parte. Scrie-ne despre orice informație ai nevoie, fie pe adresa de email info@dentetico.ro sau la numărul de telefon 0721904777.

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!