Acestă problemă extrem de dureroasă poartă numele de trismus dentar. Ce înseamnă, care sunt simptomele și ce tratament există? Vă povestesc totul în articolul de astăzi!
Cuprins:
- Ce este trismusul dentar?
- Ce cauzează trismusul dentar?
- Ce simptome prezintă trismusul dentar?
- Cum se diagnostichează trismusul?
- Ce complicații pot apărea odată cu trismusul dentar?
- Cum se tratează trismusul?
- Cât timp durează vindecare?
- Poate fi prevenit trismusul dentar?
Ce este trismusul dentar?
Terminologia de specialitate definește trismusul dentar ca incapacitatea pacientului de a deschide complet gura, lucru cauzat, de cele mai multe ori, de contracția mușchilor masticatori. Pentru a înțelege mai bine fenomenul, să privim cu atenție la anatomia cavității bucale care este compusă din: oase maxilare, dinți și țesuturile lor de suport, mușchi și articulațiile temporo-mandibulare (articulația maxilarelor). Între toate acestea trebuie să existe o unitate de funcționare.
Deschiderea și închiderea gurii se realizează de către sistemul muscular, în acțiune cu articulațiile maxilarelor. Prin urmare, atunci când întregul complex al mușchilor și al articulațiilor nu mai funcționează corespunzător, persoana (în cazul de față, chiar eu) resimte un blocaj la nivelul gurii, n-o mai poate deschide sau închide complet, resimțind o durere acută la nivelul articulațiilor.
Ce cauzează trismusul dentar?
Există o serie de factori care pot duce la apariția acestei disfuncționalități. În cazul meu, de exemplu, a fost vorba de funcționarea necorespunzătoare a articulației temporo-mandibulare. Mai întâlnim însă și cauze legate de proceduri de chirurgie dentară, fractura oaselor maxilare – apărută de cele mai multe ori în urma unui accident rutier, sau de chimioterapia și radioterapia pentru tratarea cancerului oral și de gât – distrug celulele canceroase, dar și pe cele sănătoase, lucru care duce la efecte adverse, precum trismusul.
În continuare vom vorbi despre câteva dintre principalele cauze care pot duce la apariția acestei afecțiuni dureroase.
Trauma
Trismusul poate apărea ca urmare a unei leziuni traumatice la nivelul maxilarului. Exemple de astfel de leziuni sunt:
- fracturile mandibulare;
- leziunile tisulare survenite în urma unei intervenții chirurgicale dentare (trismusul este, de exemplu, unul dintre riscurile asociate unui implant dentar)
- contuziile articulației temporo-mandibulare;
- formarea unei hematom;
- leziunile mușchilor masticatori.[2]
Extracțiile dentar
Trismusul reprezintă o complicație frecvent întâlnită după extracțiile dentare și una la care te poți aștepta să apară în special dacă ți s-a spus că trebuie extrasă măseaua de minte. Ca și durerea sau umflarea care sunt asociate de obicei cu un astfel de tratament, este rezultatul răspunsului inflamator al organismului la un traumatism chirurgical. Și faptul că, pe durata intervenției, gura este ținută larg deschisă joacă un rol în apariția acestei complicații.[2][3]
Tulburările articulației temporo-mandibulare
Acestea afectează articulația temporo-mandibulară și mușchii masticatori. Ele provoacă, de obicei, durere facială și preauriculară, zgomote funcționale în articulația temporo-mandibulară și limitarea mișcării mandibulare și pot duce la apariția trismusului.
Sindromul de durere miofascială și deplasarea discului fără reducere sunt două exemple de tipuri comune de tulburări ale articulației temporo-mandibulare care pot provoca trismus.[3]
Infecțiile
Infecțiile severe care implică mușchii masticatori vor cauza și ele adesea trismus. Lista acestora include:
Cancerul/tratamentul pentru cancer
La apariția trismusului mai pot duce și tumorile maligne care se dezvoltă la nivelului capului și gâtului. Totodată, această afecțiune este un efect secundar comun al radioterapiei sau chimioterapie ori al intervențiilor pentru îndepărtarea tumorilor.[3]
Ce simptome prezintă trismusul dentar?
Principalul simptom al trismusului este reprezentat de imposibilitatea de a deschide gura complet. De regulă, se consideră că este vorba despre trismus dacă un pacient nu poate deschide gura mai mult de 35 de milimetri (în mod normal, deschiderea arcadelor dentare ar trebui să măsoare între 40 și 60 de milimetri).
Alte simptome pe care le-ai putea observa sunt:
- dureri de maxilar;
- incapacitatea de a înghiți unele alimente;
- dureri de cap;
- dificultăți în a mușca sau a mesteca;
- dureri de urechi;
- dificultăți în realizarea unei igiene orale corecte.
Trebuie să reții însă că simptomele pe care le vei experimenta pot varia, în funcție și de cauza trismusului. De exemplu, dacă este vorba de o infecție, ar mai putea apărea și febra. Un diagnostic clar se poate stabili numai în urma unui control stomatologic.[2][3]
Când trebuie să mergi de urgență la medic?
De multe ori, trismusul dispare de la sine după o perioadă. Totuși, ar trebui să discuți cu un medic dacă observi simptome precum durerea, rigiditatea articulațiilor maxilarului, dificultăți la mestecat sau spasme maxilare.
În primul rând, simptomele acestei afecțiuni sunt destul de neplăcute și îți pot afecta calitatea vieții. Dacă, însă, se iau măsuri repede, durerea și disconfortul cauzate de trismus pot fi ameliorate. În al doilea rând, tratamentul timpuriu poate contribui la prevenirea unor eventuale complicații.[1]
Cum se diagnostichează trismusul?
Diagnosticul de trismus dentar se pune, de regulă, după efectuarea unui control amănunțit, pe parcursul căruia:
- vom măsura cât de larg poți deschide gura;
- îți vom pune întrebări legate privind tratamentele, procedurile stomatologice și intervențiile chirurgicale efectuate recent, precum și eventuale leziuni suferite la nivelul maxilarului;
- vom căuta cu atenție semne de cancer oral, anomalii osoase și articulare sau orice alt țesut anormal din maxilar care ar putea explica apariția trismusului;
- vom solicita, dacă este cazul, o tomografie computerizată sau un examen RMN.[1]
Ce complicații pot apărea odată cu trismusul dentar?
Pe lângă faptul că este una dintre cauzele durerii dentare, trismusul poate duce la apariția unor complicații care îți vor afecta calitatea vieții. Câteva exemple în acest sens sunt:
- problemele de igienă orală – imposibilitatea de a deschide complet gura face dificilă menținerea unei bune igiene orală, ceea ce, după cum toată lumea știe, poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre orale; halitoza sau respirația urât mirositoare, cariile, infecțiile și inflamațiile gingivale sunt doar câteva dintre problemele asociate cu igiena orală deficitară;
- malnutriția și deshidratarea – dacă nu poți mușca, mesteca sau înghiți așa cum ar trebuie, există riscul să suferi de malnutriție și deshidratare;
- infecțiile – atunci când cauza trismusului este o infecție, pot apărea complicații cum ar fi celulita infecțioasă, o infecție a pielii care se manifestă prin simptome precum edem (umflarea zonei afectate), înroșirea pielii, căldură locală și durere.[2]
Cum se tratează trismusul?
Tratamentul trismusului variază în funcție de factorul care a cauzat afecțiunea. De regulă, medicul poate prescrie pentru vindecare următoarele:
- comprese calde și umede;
- purtarea unei gutiere ocluzale (relaxează articulația și diminuează inflamația țesuturilor);
- exerciții de fizioterapie (exerciții de închidere și deschidere a gurii);
- medicamente (analgezice, relaxanți musculari);
- consumul de alimente moi;
- masajul încheieturii maxilarului;
Cât timp durează vindecare?
În lipsa tratamentului, această neplăcere poate persista de la 5-7 zile, până la câteva săptămâni. Disconfortul poate dispărea sau poate fi ameliorat în doar câteva ore cu ajutorul tratamentului medicamentos (analgezice și antiinflamatoare).
Poate fi prevenit trismusul dentar?
Da, există „strategii” de prevenire a trismusului. Acestea presupun întâi evitarea factorilor declanșatori și prevenirea, apoi tratarea cât mai rapidă a posibilelor cauze, fie că este vorba de o tulburare a articulației temporo-mandibulare ori de o altă afecțiune.
De asemenea, există anumite exerciții pentru maxilar pe care le poți face. Iată două pe care le poți încerca oricând dorești:
- deschide gura cât de mult poți, ține-o deschisă timp de 10 secunde și închide-o; repetă de 5 ori;
- deschide gura cât mai larg posibil, mișcă maxilarul spre drepta și închide-o; repetă de 5 ori apoi fă același exercițiu, însă mișcând maxilarul spre stânga.[1]
La Dentetico ai un aliat în tratarea tuturor situațiilor pe care le întâlnești. Prin articolele pe care le postăm pe blogul nostru ne dorim să îți oferim informații cât mai utile, iar noi, întreaga echipă de medici, suntem la dispoziția ta. Un lucru ne motivează în fiecare zi, iar acela este:
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Bibliografie:
- Christiano, Donna. „Trismus: Treatment, Causes, and Symptoms”, Healthline Media, 28 Dec. 2021, www.healthline.com/health/trismus. Accessed 5 Jan. 2023.
- Leonard, Jayne. „What Is Trismus?”, Medical News Today, 2 Mar. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/trismus. Accessed 5 Jan. 2023.
- Santiago-Rosado, Livia M, and Cheryl S Lewison. „Trismus” Nih.gov, StatPearls Publishing, 27 Oct. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493203/. Accessed 5 Jan. 2023.
Ne găsești și pe