Zirconiu vs. Porțelan. Ce tip de dantură să alegi?

Vrei o dantură perfectă, care să arate impecabil și, totodată, să fie durabilă și sănătoasă? O poți obține cu ajutorul coroanelor dentare! Înainte de a putea bucura însă de noul tău zâmbet va trebui să iei câteva decizii, iar una dintre ele se referă la alegerea materialului din care vor fi realizate coroanele dentare. Există mai multe opțiuni în acest sens și poate fi dificil să știi care dintre ele este cea mai potrivită pentru tine. Tocmai de aceea ne-am gândit să îți venim în ajutor.

La Dentetico, îți prezentăm toate opțiunile pe care le avem și, împreună cu medicii noștri specialiști, alegem cea mai bună variantă pentru tine. Astăzi vrem să îți vorbim despre diferențele dintre porțelan și zirconiu, două dintre cele mai populare materiale pe care ți le punem la dispoziție, precum și despre particularitățile fiecăruia dintre acestea.

Cuprins:

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt lucrări protetice cu o formă asemănătoare unor „căpăcele” care sunt fixate pe dinte cu ajutorul unor cimenturi speciale. Ele sunt utilizate pentru a reface anatomia unui dinte sau a-l înlocui atunci când nu mai poate fi salvat prin alte metode, precum pentru și a-i crește rezistența atunci când este afectat. Practic, acestea îmbracă dintele, redându-i puterea și rezistența care s-au pierdut în timp.

Câteva exemple de motive pentru care ai putea avea de o coroană dentară sunt:

  • protejarea unui dinte afectat de carii;
  • refacerea unui dinte rupt sau fracturat;
  • acoperirea unui dinte cu o obturație (plombă) mare;
  • ancorarea unei punți dentare;
  • mascarea dinților deformați sau cu colorații inestetice;
  • acoperirea unui implant dentar;
  • după un tratament de canal.[1]

Pentru realizarea acestor lucrări se pot folosi diverse materiale, dar două din cele mai populare sunt, după cum am menționat deja, zirconiul și porțelanul.

Cum alegi între dinții de zirconiu și dinții de porțelan?

Fiecare pacient este diferit, iar la Dentetico ținem cont de acest lucru atunci când stabilim planul de tratament. Există mai multe criterii după care ne ghidăm când te ajutăm să decizi care este cea mai bună coroană dentară pentru tine. Printre acestea se numără locația coroanei și cât de vizibilă va fi când zâmbești, funcția dintelui pe care îl va acoperi, dar și culoarea și aspectul dinților din jur. Un alt factor care ți-ar putea influența alegerea este costul coroanei respective.[2]

Înainte de a putea alege zirconiul sau porțelanul ca și material pentru coroanele tale, vei dori să afli mai multe despre aceste două materiale.

Ce sunt dinții de zirconiu?

dinții de zirconiu

Probabil că ești curios să afli ce este zirconiul, mai ales dacă este pentru prima dată când auzi acest termen folosit în contextul unui material pentru lucrări dentare.

Zirconiul este un aliaj rezistent, lipsit de conductivitate electrică și este 100% biocompatibil cu organismul uman. Este un material relativ recent introdus în stomatologie, mai puternic decât porțelanul și chiar și unele aliaje metalice și care rezistă destul de bine uzurii dinților, ce apare în mod firesc odată cu trecerea timpului.[3] Pe lângă faptul că este foarte rezistent, acesta imită foarte bine culoarea și transparența dintelui. Un alt detaliu ce trebuie menționat este acela că lucrările protetice din zirconiu sunt realizate computerizat, eliminându-se astfel eroarea umană.

Ce sunt dinții de porțelan?

dinții de porțelan

La fel ca în cazul dinților din zirconiu, coroanele ceramice sunt ideale pentru o transformare estetică și funcțională a zâmbetului. Există trei tipuri de coroane dentare din ceramică: coroane metalo-ceramice (se realizează prin aplicarea unui strat de ceramică peste o structură metalică), coroane integral ceramice (mai puțin rezistente decât cele metalo-ceramice) sau coroane ceramice pe suport de zirconiu.

Cele integral ceramice sunt indicate în mod special pentru dinții din zona frontală, vizibili atunci când vorbim sau zâmbim și mai puțin pentru cei din zona posterioară. Cele metalo-ceramice pot fi folosite atât în zona frontală, cât și în cea posterioară.[1]

Avantajele și dezavantajele dinților de zirconiu

Orice tip de material va avea avantajele și dezavantajele sale. Dacă ne referim la coroana de zirconiu, principalele avantaje oferite de acest tip de lucrare protetică sunt durabilitatea și aspectul natural. Pentru că nu se folosesc metale, lumina reflectă exact ca în cazul unui dinte natural. Acest tip de lucrare este ideală atât pentru dinții frontali, cât și pentru dinții poziționați în spate, acolo unde forța masticatorie este puternică.

Coroanele din zirconiu au însă și dezavantaje. De exemplu, în cazul unei coroane realizate integral din zirconiu, din cauza opacității acestui material, poate fi dificil de potrivit nuanța acesteia cu cea a dinților din jur, ceea ce va îngreuna obținerea unui aspect natural. Acest lucru nu reprezintă însă o problemă în cazul coroanelor ceramice pe suport de zirconiu. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că prețul unei coroane din zirconiu va fi mai mare decât al uneia din porțelan.[3]

Avantajele și dezavantajele dinților de porțelan

Coroanele integral ceramice sau din porțelan imită îndeaproape textura propriului dinte, fiind foarte greu de deosebit de un dinte natural. Culoarea și transparența lor sunt foarte apropiate de cele ale dinților tăi și sunt o alegere bună dacă ai o alergie la metale. De asemenea, prețul lor este mai scăzut decât cel al coroanelor din zirconiu. După cum spuneam mai sus, nu sunt însă la fel de puternice ca cele metalo-ceramice sau cele pe suport de zirconiu. Un alt dezavantaj este acela că pot cauza uzura dinților opuși mai mult decât alte tipuri de coroane.[1]

Coroanele ceramice pe suport de zirconiu reprezintă și ele o opțiune perfectă pentru pacienții care sunt alergici la metal. Această lucrare protetică este biocompatibilă cu structurile dentare și gingiile, eliminând reacțiile adverse care pot apărea.

Decizia finală îți aparține, după un consult amănunțit alături de medicul nostru protetician. Ceea ce știm cu siguranță este că rezultatul va fi unul pe care îl vei îndrăgi, pentru că zâmbetul tău va fi restaurat. Cere-ne toate informațiile de care ai nevoie pe adresa de email info@dentetico.ro sau sună la 0721904777 și fă-ți o programare chiar astăzi.

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!

Bibliografie:

  1. „Dental Crowns: What Are They, Types, Procedure & Care.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/treatments/10923-dental-crowns. Accessed 2 Nov. 2022.
  2. Mark, Anita M. „Wearing a Crown.” The Journal of the American Dental Association, vol. 152, no. 12, Dec. 2021, p. 1060, jada.ada.org/article/S0002-8177(21)00616-4/fulltext, 10.1016/j.adaj.2021.09.009. Accessed 2 Nov. 2022.
  3. „What Is a Zirconia Crown?” WebMD, WebMD, 19 Apr. 2021, www.webmd.com/oral-health/what-is-a-zirconia-crown. Accessed 2 Nov. 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *