Nu ți-am mai scris de foarte mult timp… și nu găsim scuze, doar că am încercat să comunicăm cu tine prin transformările pe care le-am postat pe conturile noastre de Social Media, însă punctul de plecare al articolului de astăzi se regăsește tocmai în întrebarea care ne-a fost adresată cel mai des în ultima perioadă: Coroanele dentare, care sunt mai exact pașii acestui proces de reabilitare estetică.
Coroane dentare. Ce sunt. Tipuri de coroane dentare.
Coroanele dentare imită dintele și îndeplinesc rolurile acestuia. Fie că tratamentul a dus la extracție sau aveți un dinte fisurat și doriți să îl reparați, coroana dentară este o soluție.
Tratamentele dentare pot duce la extracție în cazurile în care dintele chiar nu poate fi salvat, adesea din cauza unei infecții sau fisuri. Cu toate acestea, extracția nu reprezintă capăt de drum. Golul rămas după îndepărtarea dintelui nu este singurul inconvenient. Dinții vecini vor avea tendința de a se apropia unul de celălalt, înclinându-se. Această mișcare nu face nimic altceva decât să creeze un dezechilibru și să afecteze ocluzia (mușcătura).
Un alt factor de luat în considerare este dintele aflat pe arcada opusă. Acesta își va „căuta” antagonistul și va coborî sau urca până când va atinge dintele pereche. Avand în vedere că acesta nu mai există, se poate pierde și dintele opus.
Coroana dentară este o lucrare protetică la care se apelează atât din motive estetice, cât și practice. Aceasta imită dintele natural și îndeplinește și rolul funcțional al acestuia.
Coroane dentare. Tipuri de coroane dentare:
Materialul coroanei este ales în funcție de preferințe, costuri și fizionomie. Acestea pot fi confecționate din combinații de zirconiu, ceramică, metal și material acrilic.
Coroana acrilică
Coroana acrilică este o opțiune de buget, însă trebuie luată în considerare și calitatea materialului, care este unul plastic. Nu este la fel de rezistentă ca celelalte și se poate colora din cauza alimentelor pigmentate.
Coroana dentară ceramică
Coroana full-ceramic este estetică, realizată în întregime din material ceramic. Aceasta se așează peste dintele viu. Dacă dintele este devital, se recomandă inserarea unui pivot din fibră de sticlă sau din zirconiu.
Coroana dentară din zirconiu
Coroana din zirconiu este fizionomică, în comparație cu cea metalo-ceramică, și rezistentă. Coroana nu se realizează în întregime din zirconiu, stratul exterior fiind din material ceramic, din motive estetice.
Coroane dentare. Componentele lucrării protetice
Lucrarea poate fi alcătuită din pivot și coroană dentară, din dintele natural șlefuit și coroană sau din implant, bont și coroană.
Pivotul
Pivotul este componenta nevăzută a lucrării și se fixează prin rădăcina dintelui. Acesta se montează numai după efectuarea tratamentului endodontic: extragerea nervului dentar și obturarea canelelor. În funcție de starea dintelui, acesta poate fi la nivelul gingiei sau sub nivelul gingiei – dacă dintele e fracturat.
Coroana dentara propriu-zisă
Coroana este elementul exterior care împrumută funcțiile dintelui înlocuit, atât pe cele estetice, cât și pe cele funcționale. Coroana poate fi compusă din diverse materiale, opțiunea fiind dictată de preferințe și buget.
Coroane dentare. Avantajele și dezavantajele lucrării de reabilitare
Coroana dentară – avantaje:
- Coroana dentară imită dintele pe care îl înlocuiește, fiind astfel estetică.
- Menține ocluzia corectă. Lipsa unui dinte creează dezechilibre care aduc cu sine consecințe, iar prin această lucrare protetică se evită acele urmări.
- Confortul pacientului. Lipsa unuia sau a mai multor dinți nu este numai un minus din punct de vedere estetic, este și incomod. Prin protezare se reduce sau chiar elimină acest disconfort.
Coroana dentară – dezavantaje:
- Șlefuirea smalțului natural al dintelui. Pentru a amplasa o coroană dentară, dintele trebuie șlefuit de jur împrejur, mai mult sau mai puțin (în cazul coroanei cu suport metalic se șlefuiește mai mult).
- Coroana dentară se înlocuiește la 5 ani, indiferent de materialul din care este realizată.
Ne plac transformările și poveștile zâmbetelor perfecte pe care le rescriem la Dentetico, de aceea, partea de reabilitare estetică este trăsătura definitorie a clinicii noastre. Dacă îți dorești să beneficiezi de oferta noastră specială pentru coroanele dentare, lasă-ne un comentariu, sau scrie-ne direct pe adresa de email info@dentetico.ro sau la numărul de telefon 0721904777.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe