Reconstituiri corono-radiculare. Când sunt necesari pivoții din fibră de sticlă și ce rol au?

Un tratament stomatologic este un proces complex, care începe printr-un diagnostic precis, urmat de un plan de tratament individualizat și personalizat, apoi implementarea etapelor de refacere a părților din cavitatea bucală care necesită atenția specialiștilor. Pentru că în ultima vreme la Dentetico au venit pacienți care au necesitat acest tip de tratament, astăzi, dorim să vă explicăm ce înseamnă RCR, adică reconstituirea corono-radiculară, când este necesară și ce rol au pivoții endodontici din fibră de sticlă.

Cuprins:

Ce înseamnă RCR dentar?

Termenul de RCR sau reconstituire corono-radiculară este folosit pentru a descrie o procedură prin intermediul căreia se poate reda funcționalitatea și aspectul estetic al unui dinte. Este, adesea, confundată cu tratamentul de implant dentar, însă se folosesc dispozitive diferite, care nu se fixează în os, ci, după cum veți vedea mai jos, se cimentează în canalul radicular.[1]

Când este necesară o reconstituire corono-radiculară?

Necesitatea utilizării RCR-ului în stomatologie apare atunci când, din diverse cauze, se pierde foarte mult din structura dentară. Prin intermediul său se înlocuiește dentina pierdută, se stabilizează coroana și se asigură dintelui rezistență împotriva fracturilor dentare.[2]

Decizia de a apela sau nu la o reconstituire corono-radiculară este influențată de mai mulți factori, inclusiv:

  • dimensiunea leziunii apicale;
  • gradul de afectare a furcației radiculare (zona în care se despart rădăcinile dinților) sau a spațiului periodontal;
  • cantitatea și calitatea substanței dentare rămase.

Există mai multe tipuri de reconstituiri corono-radiculare, dar obiectivul este același de fiecare dată: salvarea dintelui și evitarea extracției dentare.[1]

Când apelăm la pivoții din fibră de sticlă?

pivot de sticla

Tratamentul protetic al dinților tratați endodontic și cu distrucții coronare importante necesită adeseori un pivot endodontic, ca element de retenție adițional pentru viitoarea coroană de substituție sau de acoperire.

Alegerea metodei de tratament este dictată de gradul distrucției coronare a dintelui tratat. Astfel, dinții cu distrucție coronară minimă sau medie pot fi pregătiți în scopul restaurării directe cu materiale compozite (tehnici adezive). Însă, în cazul dinţilor cu distrucţii coronare masive, sunt indicați pivoții endodontici, ca element de ancorare a viitoarei restaurări.

Ce presupune o reconstituire cu ajutorul pivoților?

Proprietățile obligatorii ale pivoților endodontici includ, pe lângă altele, rezistența mare la forțele de tracțiune, de torsiune, asigurarea distribuției egale a forțelor ocluzale (forța mușcăturii să se realizeze uniform, pentru a nu pune presiune diferită pe dinți) la nivel parodontal și biocompatibilitatea. Prin alegerea unui pivot endodontic adecvat, se evită sacrificiul inutil de țesuturi dentare.

Astfel, în etapa restaurării, pivotul devine o piesă protetică fixă, pe care medicul endondont o cimentează în canalul radicular. Pivotul se realizează în laboratorul de tehnică dentară, pornind de la indicațiile transmise de medicul endodont. Procesul RCR-ului (Reconstituirea Corono-Radiculară) este format din pivotul intraradicular, care are rol de cimenta în interiorul canalului radicular, pregătit în prealabil pentru această intervenție, și o parte supragingivală (care se vede) – denumit și bont coronar (care preia funcția coroanei lipsă din dinte).

Rolul RCR-lui este de a susține coroana dentară, fiind astfel o etapă extrem de importantă în procesul restaurator ulterior.

Care sunt indicațiile dispozitivului corono-radicular?

Utilizarea unui dispozitiv corono-radiculare este indicată în cazul:

  • dinților cu obturații voluminoase;
  • dinților asupra cărora s-a aplicat tratamentul endodontic și s-a recurs la devitalizarea lor (nu mai au pulpă dentară);
  • dinților care au suferit fracturi, iar pivotul ajută la consolidarea lor în vederea tratamentelor restauratorii ulterioare.

Ce tipuri de pivoți există?

Există mai multe tipuri de pivoți care pot fi folosiți în procesul de RCR:

  • pivoții din materiale compozite armate cu fibre – aceștia sunt constituiți dintr-o matrice rășinică în care sunt înglobate fibre de carbon sau de cuarț/sticlă;
  • pivoți ranforsați cu fibre de carbon, care au aceleași proprietăți, însă sunt incompatibile cromatic cu restaurările fizionomice ulterioare, din cauza proprietăților optice nefavorabile pe care le dețin.

Care sunt etapele de lucru pentru reconstituirea corono-radiculară?

Prima etapă a procesului de reconstituire corono-radiculară, bineînțeles, după stabilirea diagnosticului, pe baza examenului clinic și a rezultatelor investigațiilor specifice, o reprezintă tratamentul endodontic, în urma căruia se va decide și ce tip de dispozitive sunt necesare. După preparația corespunzătoare a canalului radicular, se realizează o amprentă a acestuia, care este apoi trimisă către laboratorul dentar, unde se va realiza pivotul (există însă și opțiunea utilizării pivoților prefabricați).

Următoarea etapă este reprezentată de cimentarea pivotului și modelarea bontului coronar. Procesul se va încheia odată cu cimentarea coroanei de acoperire. Numărul de ședințe pe parcursul cărora se vor desfășura aceste etape și durata totală a tratamentului poate varia în funcție de tipul de dispozitive corono-radiculare folosite.[1][2][3]

Ce avantaje oferă procedura de RCR dentar?

În stomatologie, salvarea dinților naturali reprezintă întotdeauna o prioritate, iar extracția dentară o soluție de ultimă instanță. Tocmai de aceea, oricând este posibil, ne vom concentra pe restaurarea dinților pentru a le reda acestora atât funcționalitatea, cât și aspectul estetic. RCR-ul dentar oferă mai multe avantaje, între care și:

  • recuperarea dinților devitali;
  • creșterea rezistenței dintelui;
  • restaurarea estetică a dintelui;
  • scăderea riscului de fracturi coronare sau corono-radiculare si de micro-infiltrație marginală.[1]

Procedura de reconstituirea corono-radiculară este una la care se apelează în mod frecvent în cazul pacienților cu distrucție coronară importantă, fiind o metodă conservatoare de a reda funcționalitatea și estetica dintelui. Este confundată deseori cu implantul dentar, dar, după cum văzut, există diferențe semnificative între cele două tratamente, inclusiv în ceea ce privește dispozitivele folosite și scopul lor – implantul este inserat în os și înlocuiește rădăcina dintelui pierdut sau extras, în timp ce pivotul dentar este cimentat în canalul radicular și consolidează structura dentară rămasă.

Ca întotdeauna, sperăm ca informațiile de mai sus îți vor fi de ajutor. Dorința noastră este să te ajutăm să înțelegi ce fel de materiale folosim, cum ne raportăm la fiecare proces de reconstrucție dentară pe care îl realizăm în clinica noastră și modul în care privim cazurile tratate.
Oricând ai nevoie de ajutorul nostru, ne poți scrie la info@dentetico.ro sau ne poți suna la numărul de telefon 0721904777. Fie că ai nevoie de informații suplimentare, fie că dorești să faci o programare, îți stăm la dispoziție.

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău.

Bibliografie:

  1. But, Anca-Elena, et al. “Modern Methods of Corono-Radicular Restoration of a Lateral Tooth with an Endodontic Treatment” ResearchGate, AMALTEA Medical Publishing House, 30 Sept. 2018, www.researchgate.net/publication/342928339_Modern_methods_of_corono-radicular_restoration_of_a_lateral_tooth_with_an_endodontic_treatment. Accessed 16 Feb. 2023.
  2. Richert, Raphaël, et al. “Multi-Fiber-Reinforced Composites for the Coronoradicular Reconstruction of Premolar Teeth: A Finite Element Analysis” BioMed Research International, vol. 2018, 7 June 2018, pp. 1–6, www.hindawi.com/journals/bmri/2018/4302607/, https://doi.org/10.1155/2018/4302607. Accessed 17 Feb. 2023.
  3. Zhabuawala, Murtuza, et al. “Corono-Radicular Reinforcement with Minimal Invasion: A Novel Case Report” Journal of Conservative Dentistry, vol. 25, no. 1, 2022, p. 101, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9200174/, https://doi.org/10.4103/jcd.jcd_463_21. Accessed 17 Feb. 2023.