Pentru că vrem să beneficiezi de informații clare și concise, dar pe care să le și înțelegi și să îți fie explicate pe înțelesul tău, doamna doctor Cristina Chiriacescu, fondatorul clinicii Dentetico a realizat un articol despre implicațiile, indicațiile și contraindicațiile extracțiilor dentare.
Deși, în trecut, extracția dentară era o practică foarte uzuală, recurgându-se la ea de fiecare dată când pacientul resimțea o durere acută la nivelul dintelui, în prezent, datorită evoluției medicinei stomatologice, medicii încearcă pe cât posibil să salveze dintele afectat. Există și cazuri în care extracția dentară este singura soluție.
”Atunci când pacienții vin la Dentetico, dorim să le oferim, prin pregătirea și aparatura de ultimă generație, cele mai bune tratamente. Iar pentru că astăzi vrem să vă vorbim despre extracția dentară, iată câteva situații în care noi apelăm la acest procedeu, în clinica noastră:
- Atunci când suprafața dinților este puternic afectată de carii, ce nu mai pot fi restaurate cu ajutorul obturațiilor (plombelor) sau prin mijloace protetice;
- Atunci când dinții au gangrene complicate cu parondontită apicală cronică, la care tratamentul (medicamentos sau chirurgical) nu a dat rezultate;
- Atunci când dinții au determinat sau întrețin procese supurative sinusale;
- Atunci când dinții sunt puternic afectați de parodontopatie marginală cronică profundă;
- Atunci când dinții prezintă transformări chistice/tumorale benigne, iar dinții vecini sunt afectați de acest aspect;
- Atunci când dinții prezintă fracturi corono-radiculare, extinse sub pragul gingival, care nu permit restaurarea acestora;
- Atunci când dinții sunt fracturați sau luxați complet în urma traumatismelor oro-maxilo-faciale;
Există și cazuri, în care medicul stomatolog recomandă extracția unor dinți pentru a pregăti terenul în vederea unor lucrări protetice sau de implant:
- Atunci când dinții sunt înclinați și defavorizează sau împiedică tratamentul protetic;
- Atunci când edentația subtotală maxilară împiedică adaptarea marginală corectă a unei proteze maxilare.
Însă, în experiența noastră profesională am întânit cazuri în care extracția dentară este total interzisă, iar acum doresc să enumăr câteva dintre aceste situații:
- Atunci când pacientul a suferit un infarct miocardic recent sau AVC (mai recent de șase luni)
- Atunci când pacientul suferă de boli grave precum leucemia;
- Femeilor însărcinate, întrucât extracția poate afecta sarcina.
Însă în orice caz, medicii noștri analizează și realizează o anamneză completă a situației medicale a pacientului înainte de a lua decizia extracției dentare.
Ce le recomandăm noi pacienților Dentetico care au trecut printr-o intervenție de extracție dentară:
- Menținerea pansamentului supraalveolar timp de o oră;
- Dietă semilichidă, la temperatura camerei, în ziua intervenției;
- Efectuarea masticației alimentelor, pe partea opusă intervenției;
- Evitarea clătirii gurii și a consumului de băuturi carbogazoase în primele zile după realizarea intervenției;
- Realizarea periajului dentar, începând de a doua zi, dar menajând zona postextracțională
- Tratamentul medicamentos cu antibiotice și analgezice, prescris de medicul stomatolog
În mod normal, locul extracției se vindecă în câteva zile, iar în acest interval gingia acoperă complet osul maxilar, putem vorbi însă de o vindecare completă a osului după o perioadă de șase luni de zile, lucru confirmat și de examenul radiologic.
Sperăm că toate aceste informații au venit în ajutorul vostru, pentru a înțelege toate aspectele care survin în cazul unei extracții dentare, și totodată vrem să știți cum privim noi situația, la clinica pe care o reprezint – Dentetico! Abia așteptăm să ne revedem!”
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!